Novinky stránek

Samotestování pro OSVČ bez zaměstnanců

 
Obrázek: Andacký Tomáš
Samotestování pro OSVČ bez zaměstnanců
autor Andacký Tomáš - Pátek, 5. března 2021, 14.45
 

PRŮVODCE SAMOTESTOVÁNÍ PRO OSVČ BEZ ZAMĚSTNANCŮ

1. Na webu https://www.mzcr.cz/seznam-antigennich-testu-pro-ktere-vydalo-mz-vyjimku/ získám in formaci o držitelích výjimky pro antigenní testy prováděné laickou osobou a jejich výrobcích.

2. Testy pořídím v rámci standardní distribuční sítě, tedy buď ve velkém objemu přímo od distributora, nebo pokud to bude možné např. v lékárně. Vždy je nezbytné, aby byl k testům přiložen návod v českém jazyce. Fakturu za zakoupené testy uschovám – může být následně předmětem kontroly ze strany zdravotních pojišťoven za účelem poskytnutí příspěvku z fondu prevence.

3. V případě jakýchkoliv příznaků onemocnění COVID-19 nepoužiji samotest, ale okamžitě postupuji podle návodu pro příznakové osoby - https://koronavirus.mzcr.cz/jak-postupovat-kdyz-mam-priznaky/.

4. Testování se neprovádí u osob, které prodělaly laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, uplynula doba jejich izolace, nejeví žádné příznaky onemocnění COVID-19, a od prvního pozitivního RT-PCR testu nebo POC antigenního testu neuplynulo více než 90 dní. Tyto skutečnosti se prokazují lékařskou zprávou. Dále se neprovádí u osob, které doloží negativní výsledek RT-PCR testu nebo profesionálně provedeného POC antigenního testu.

5. Seznámím se s příbalovou informací a návodem k použití testů.

6. Provedu a vyhodnotím test.

7. Výsledky

  • V případě negativního výsledku pokračuji v práci při dodržení aktuálních ochranných opatření.
  • V případě pozitivního výsledku mám povinnost:
    • Bezodkladně telefonicky či jiným vzdáleným způsobem kontaktuji svého praktického lékaře nebo, pokud jej nemám nebo není dostupný, místně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví (krajskou hygienickou stanici nebo hygienickou stanici hlavního města Prahy) k určení dalšího postupu.
    • Do určení dalšího postupu lékařem nebo hygienickou stanicí minimalizuji riziko nákazy dalších lidí, tedy ideálně se izoluji.
    • Tento lékař či příslušný orgán ochrany veřejného zdraví vystaví žádanku v ISIN na konfirmační test prostřednictvím RT-PCR testu.
    • Konfirmačnímu testu jsem povinen se podrobit.

8. S použitými testy se naloží dle metodického sdělení Odboru odpadů Ministerstva životního prostředí k zařazení odpadu z antigenních testů určených k samotestování osob:

  • Vložím použitou testovací sadu do černého plastového pytle s tloušťkou alespoň 0,2 mm, v případě tenčích použiji pytle dva – jeden vložím do druhého.
  • Pytel zaváži a vnější povrch ošetřím dezinfekcí. Z metodického sdělení a frekvence testů pro sebetestující se jednotlivce vyplývá, že použiji po každém testování nový pytel.
  • Pytel vyhodím do běžné nádoby na směsný komunální odpad. Nikdy neodkládejte pytle s použitými testy vedle popelnic!
  • Po manipulaci s odpadem si vždy důkladně umyji ruce mýdlem a teplou vodou nebo použiji dezinfekci na ruce.

9. Příspěvek zdravotní pojišťovny je vyplácen na maximálně 4 testy měsíčně. Dobrovolně a plně na vlastní náklady lze testy provádět i častěji.

10. Jednou měsíčně vykáži vůči své zdravotní pojišťovně počty provedených testů prostřednictvím příslušného formuláře - přehled o provedených testech ke stažení níže v příloze. Pojišťovna zpětně proplatí příspěvek až 240 Kč za daný měsíc. První vyúčtování proběhne po skončení měsíce března.


POZNÁMKA

Vzor přehledu o provedených testech je ke stažení níže. Podle informací z Ministerstva zdravotnictví, zdravotní pojišťovny připravují elektronické vykazování, které zveřejní. Vůči pojišťovnám se bude první vyúčtování provádět v dubnu.

PŘÍLOHY KE STAŽENÍ

 

 


Zdroj: 

https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/informace-o-koronavirus/pruvodce-testovanim-ve-firmach--259808/